Ce faci cu incompetenții, răuvoitorii și hoții?
Cam toată lumea ridică din umeri. Ce să le faci? N-ai ce să le faci. Ba ai. Înca ai.
Am primit mail de la casa de asigurări că trebuie să le scriu o factură cu valoarea de MINUS 357,56 lei. Adică să le dau înapoi 357,56 lei.
Deci casa de asigurări nu doar că nu plătește facturile la timp cabinetelor, în cârdășie cu ministerul sănătății, al finanțelor și noua șmecherie a premierului de a aproba el lunar cu pixu' banii aprobați deja de fapt de Parlament la începutul anului. Paranteză - și pe munca din luna ianuarie am primit vineri tot doar 70% din factură.
Nuuuu, ar fi prea puțin să fie doar atât.
Casa, ministerele, premierul nu plătesc nici tot ce muncesc medicii și asistentele din cabinetele de medicina familiei, și voi explica imediat cum e cu consultațiile neplătite, plafonul, soluțiile promise de ministrul Rafila și neonorate. Și acum, drept vorbind, nici nu mai are timp domnul Rafila să onoreze promisiunile din ianuarie 2023, că acuși se pregătește să plece la Bruxelles europarlamentar! Câte să mai facă și omul în 27 de luni scurse de mandat și încă vreo 4 luni rămase, din care 2 se duc cu campania electorală?
Peste toate astea, cei de mai sus mai și iau bani înapoi când se termină trimestrul, dintre cei plătiți cu greu lunar. Motivând că a avut niște erori sistemul informatic al casei și a acceptat la plată atunci, lună de lună, servicii pe care acum, la sfârșit de trimestru, observă că nu trebuia să le plătească. Și cum e asta problema mea?!

Pe scurt, toți cei de mai sus mă fură! Și pentru românul care nu e medic de familie sau în cârdășie cu cei de mai sus, e foarte greu să înțeleagă exact cum se întâmplă asta. Nici mulți medici de familie nu prea înțeleg, de fapt. Așa că o să le explic pe rând.
Despre facturile neplătite la timp am mai scris, m-am dus cu facturile și la Guvern să i le las domnului Ciolacu, m-a trimis consilierul consilierei sale să mai întreb și pe la MS și CNAS, mi-a răspuns doar CNAS. Dar facturile sunt plătite de casă tot parțial și acum, în februarie, tot cu întârziere de o lună.
Cum mă fură însă casa de asigurări, neplătindu-mi toate consultațiile?
Se știe de mulți ani că medicii de familie sunt plătiți de casă doar pentru 20 de consultații pe zi (sau 24, 28, dacă ai mai mulți pacienți înscriși pe listă, spațiu de contra-tură, nervi în creierii capului să consulți atâția pacienți fără pauză într-o zi, dar nu vreau să complic explicația pentru excepții).
Aici ar fi al doilea fel în care mă fură casa, pentru că anul trecut am avut 6551 de consultații, uitându-mă la numărul de registru, din care foarte puține cu plată directă din partea pacienților.
Deci media zilnică a consultațiilor pe care trebuia să le plătească asigurarea socială de sănătate a pacienților mei, prin contractul pe care cabinetul meu îl are cu casa de asigurări, adică cu administratorul banilor pacienților mei, a fost mult peste 20/zi.
Ce este mai greu de înțeles este cum funcționează plata asta, cu trei participanți. Dar explic mai încolo.
Zilele trecute, tot dintr-o discuție cu colegele, zic să mă uit și eu la valoarea facturii de regularizare pentru o parte din anul 2023. Două colege se mirau că au de facturat doar 288 lei. Îmi aminteam și eu ceva cu 200. Verific și... tot 288 lei! Ce coincidență!
Ce este regularizarea asta anuală? Conform promisiunilor neonorate ale domnului ministru Rafila, este soluția pe care a găsit-o pentru plata muncii în plus a medicilor de familie în iarna 2022/2023, muncă pe care a recunoscut-o la Antena 3 anul trecut în ianuarie.
"Prin urmare, trebuie să găsim o soluție. Voi verifica dacă într-adevăr solicitările către medicii de familie depășesc numărul consultațiilor stabilite prin contract.
Aceste consultații pot fi efectuate, dar nu sunt decontate. De aceea, trebuie să găsim o soluție", a încheiat ministrul Sănătății care şi-a exprimat speranţa că la sfârţitul acestei luni gripa va intra pe un trend descendent.
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, 15 ianuarie 2023, Antena 3
Mai concret, în 2022 și în 2023 a existat o clauză în contractele cabinetelor de medicina familiei, și cred că și din ambulator, care spunea că dacă rămân bani necheltuiți la finalul anului - din cei aprobați de Parlament la începutul anului, am explicat deja cum e cu bugetul - CNAS va apăsa în SIUI butonul de regularizare anuală! Și SIUI-ul ăsta care merge perfect se va uita la toate serviciile raportate de cabinete în plus peste plafonul ăla zilnic de circa 20 de pacienți/zi și va accepta la plată și tot ce a fost peste, dar în limita fondurilor rămase. Și doar din perioada 1 aprilie-30 noiembrie. Pentru anul 2022. Că pentru anul 2023 a fost doar perioada 1 iulie-30 noiembrie. Iar în 2024 s-a scos. De ce așa? CNAS știe! Cele mai multe depășiri de plafon, consultații în plus peste cele 20, se fac tocmai în lunile de iarnă, cu frig, cu viroze, cu gripă, cu tuse și febră și “dați-mi ceva că nu mai pot”! Decembrie-martie!
Doar că munca aia în plus nu este doar în sezonul gripal. Mulți colegi au constant solicitări și le și onorează peste plafonul plătit de casa de asigurări, pentru că au peste 2000 de pacienți și, așa cum spune și președintele CNAS, medic de familie care a lucrat în cabinet până în luna decembrie 2023 și avea cred că peste 2000 de pacienți, oamenii chiar sunt bolnavi și vin la medicul de familie, pe care îl cunosc și în care au încredere! Se duc și la spitale, în camerele de gardă, dar vreo 60 de milioane de consultații anual sunt în cabinetele medicilor de familie!
Ei bine, despre regularizarea asta anuală vorbeam cu colegele, când am constatat toate trei că din butoanele SIUI a reieșit că avem toate fix, dar fix! 288 lei de primit. Deși avem cabinete total diferite, cu alt număr de pacienți, altă structură a vârstelor pacienților, deci alt număr de consultații zilnice. Cum să avem fix aceeași sumă?
Ceva este foarte putred în SIUI cu regularizările astea. Poate știu STS și domnii Rafila, Boloș și Ciolacu de unde duhnește mai exact.
Și am ajuns la a treia formă în care mă fură casa de asigurări.
Banii luați înapoi la finalul trimestrului, prin regularizarea trimestrială.
Ca să înțeleagă toată lumea ce e aia regularizare trimestrială, trebuie să povestesc acum un pic cum funcționează plata asta, cu trei participanți.
Paranteză - nu îmi place mie să scriu mult, ci sistemele de plată și de asigurări în general sunt atât de tâmpit făcute încât nu se poate explica simplu. Iar content video ca domnul Dragnea la flipchart la Realitatea refuz să fac. Asta e, viața nu e simplă oricum, deci să ne folosim creierul să înțelegem și lucruri un pic mai complexe.
Primul participant, pacientul, nu plătește nimic la medicul de familie, indiferent dacă este asigurat sau neasigurat. Da, din 2023 nu plătesc consultația la medicul de familie nici neasigurații, și este foarte bună pentru sănătatea publică decizia asta.
Al doilea, medicul, raportează consultațiile la casa de asigurări, via SIUI, și așteaptă să vadă ce acceptă la plată casa, înainte să trimită factura. Asta e cam aiurea, dar este ce este.
Al treilea, casa de asigurări, apasă niște butoane prin SIUI, via funcționarii casei, și SIUI scuipă un fișier de erori de validare și un total de plată, numit cam stupid decont.
Medicul ar putea în punctul ăsta să verifice erorile, să ceară casei și SIUI explicații, să refuze decontul și, eventual, să factureze exact sumele care reies din ce a raportat. Pentru că mai mult de jumătate dintre erori, uneori toate, nu au nici un sens.
Dar foarte puțini medici se ceartă cu casa. Câteva colege fac prima parte, până la facturare, dar decontul rămâne același în luna respectivă pentru că de la casă se răspunde doar că “se va rezolva la regularizarea trimestrială“. Și atunci trimit și ele factura pe baza decontului, chiar dacă este cu o sumă mai mică decât cea din raportare.
Pe la sfârșitul anului trecut, tot dintr-o discuție cu colegele, m-am apucat să verific toate raportările și validările lunare din anul 2023. Așa am descoperit diferența aceea parcă scrisă cu indigo de 3000 de lei lunar începând cu luna iulie. Am scris atunci doar pe Facebook. Ce potriveală, cum a fost suma aia lună de lună la fel!
Colegele care au fost mai harnice decât mine și s-au certat cu casa au primit într-un final o parte sau toată suma de 3000 de lei pierdută lună de lună la regularizarea trimestrială. Eu nu, pentru că n-am vrut să-mi îngrop iar câteva zile în căutat CNP-uri prin fișe ca să le demonstrez celor de la casă erorile din erorile lor din SIUI.
Am pierdut azi totuși câteva minute să actualizez calculele, acum dacă am și valorile celor două regularizări - pentru trimestrul IV și așa-zis anuală, de fapt iulie-noiembrie 2023.
În concluzie, administratorii temporari ai statului român au făcut ce au făcut la butoanele SIUI și mi-au furat din cabinet peste 7000 de euro în anul 2023.
Bani pe care i-au încasat din taxele și impozitele românilor care muncesc cinstit în țara asta, inclusiv din ale mele și ale asistentei mele, că și noi plătim contribuțiile la Sănătate și toate celelalte.
La Poliție, DNA, DIICOT, Curtea de conturi e inutil să sun sau scriu pentru speța asta. Sunt ocupați mereu cu altele, iar când se uită la CNAS și MS în conturi nu înțeleg nimic și tot furnizorii ajung să fie scoși buni de plată. Chiar dacă s-ar produce vreo minune și ar înțelege cineva ceva, toată ancheta ar dura atât de mulți ani încât cei 7000 de euro ar deveni 70 euro din cauza inflației și creșterii taxelor, cu geniile astea la conducere.
Așa că aleg altă variantă. În orice firmă privată, dacă ai angajați incompetenți, răuvoitori, hoți, și ai documentat asta, îi dai afară. Îi concediezi.
Nu văd de ce cu domnii Rafila, Boloș, Ciolacu și toți ai lor care au adus Sănătatea, Educația și țara în general în halul ăsta am proceda altfel. Mai ales dacă ne gândim că noi i-am angajat și noi le plătim salariile.
Mă bucur că au stabilit data alegerilor. Mi-am pus în calendar să nu fiu cumva plecată din oraș pe 9 iunie, ca să-i pot concedia. Abia aștept și alegerile din septembrie și decembrie.
Ei bine, despre regularizarea asta anuală vorbeam cu colegele, când am constatat toate trei că din butoanele SIUI a reieșit că avem toate fix, dar fix! 288 lei de primit. Deși avem cabinete total diferite, cu alt număr de pacienți, altă structură a vârstelor pacienților, deci alt număr de consultații zilnice. Cum să avem fix aceeași sumă?
Confirm! si eu sunt in aceeasi situatie. Fix 288 lei! Iar daca am scrie toti aici am ramane tare surprinsi...
Noi vom vota cu speranta, ca de fiecare data, dar cum ramane cu schimbarea parului si naravului asa zisilor lupi care vor deveni perpetuu ursi prinsi la borcanul cu miere!?
Cum am putea sa le ascundem borcanul, noi toti platitorii de taxe si beneficiarii de iluzii, caci pentru a le trezi constiinta nu cred ca actiunile noastre ar da rezultat?
O raza de speranta ar putea veni din partea Presedintelui CNAS, care dupa opinia mea ar trebui sprijinit, devreme ce ne- a indemnat sa ne unim si daca se va semna si Contractul CNAS- pacient, iata ca din cei trei participanti pomeniti de tine, doi ar putea fi in aceesi barca si le- ar fi mai usor sa emita pretentia respectarii legii!