Mi-a răspuns domnul Ciolacu!
De fapt m-a trimis să cânt la altă masă, ca pe lăutari, prin șeful cancelariei, dar n-aveam suficient spațiu în titlu să detaliez.
Săptămâna trecută scriam că mă duc până la Palatul Victoria să-i duc domnului Ciolacu, prim-ministrul României, facturile neplătite de la cabinet. Neplătite de casa de asigurări, dar tot de semnătura prim-ministrului depind plățile, deci m-am dus unde trebuie. M-au dat și la televizor!
Și cum consultam eu ieri pacienți la cabinet după-amiaza, o văd pe asistenta mea minunată că intră în cabinet și îmi întinde ușor iritată telefonul de programări. “Doamna doctor, mă scuzați, vă caută de la nu știu ce cabinet de la Guvern, de la doamna consilier a prim-ministrului, vor o adresă de e-mail să vă trimită răspunsul la cerere”.
Îmi pare rău că povestesc doar în scris. Video ar fi fost mult mai corectă descrierea momentului.
Asistenta mea era de-a dreptul deranjată de solicitarea din telefon. Ea nu-și mai vedea capul de treabă între tratamente, triaj, măsurători, puericultură, explicații și recomandări, vaccinările contra gripei și cele contra rujeolei, plus vaccinările noi ale adulților și toate câte mai face separat de mine. De telefon avea nevoie pentru programările obișnuite - de care se ocupă tot ea, că am convenit să nu căutăm încă secretară - si ca să îi sune pe părinții copiilor de 9-11 luni sau restanțieri la vaccinul contra rujeolei, să-i cheme la cabinet. Credea că o sună înapoi un părinte. Când a auzit cine este și ce vrea…
Am luat telefonul hlizindu-mă, m-am scuzat la pacient, am redevenit serioasă și am vorbit cu doamna consilier a domnei consilier a domului prim-ministru. Am dat adresa de e-mail și am primit următorul răspuns:
Mai du-te și cântă pe la altă masă! Nu?
Am vrut să răspund pe loc dar a picat un pic internetul și a rămas mesajul netrimis. L-am recuperat de dimineață într-o pauză generată de un pacient întârziat la programare și l-am trimis.
Bună ziua,
Vă mulțumesc pentru răspunsul prompt.
Totuși, așa cum este binecunoscut și din monitorizările de presă pe care bănuiesc că SGG le face și cabinetul doamnei consilier le primește, problema este deja cunoscută și la nivelul MS și CNAS. Atât domnul ministru cât și fostul președinte CNAS și alți reprezentanți ai caselor de asigurări au comunicat presei ceea ce depinde de ei în circuitul banilor.
Consider că problema trebuie adusă la cunoștință direct domnului prim-ministru, pentru a o discuta în proxima ședință de Guvern și a o rezolva într-un mod care să anticipeze riscurile de blocaj și să evite blocajele viitoare. În tot sistemul medical, nu doar în spitalele și nici doar pentru distribuitorii și producătorii de medicamente. După cum este bine cunoscut, sistemul medical înseamnă 90% pre-spital (cabinete de medicina familiei, ambulatoriu de specialitate, farmacii, laboratoare, îngrijiri la domiciliu, cabinete stomatologice ș.a.) și doar 10% spital.
Cheltuielile sistemului medical nu pot fi încadrate într-o anvelopă bugetară extrem de fixă și limitată, cum se întâmplă în prezent, având în vedere măcar modificările legislative produse cel mai recent în luna iulie 2023. A existat o estimare a impactului bugetar pentru acele modificări? Nu pot fi ignorate în evaluarea necesarului bugetar nici starea precară de sănătate a românilor și deficiențele sistemului medical, prezentate în cele mai recente rapoarte ale Curții de Conturi a României și OECD-OMS, luna aceasta. O populație foarte bolnava are nevoie de un buget pentru sănătate adecvat.
Facturile transmise de furnizorii din sistemul medical, conform contractelor cu casele de asigurări, nu pot fi plătite "la Anul și la mulți ani". Nici furnizorii nu consultă și tratează pacienții "la Anul și la mulți ani" ci acum, când oamenii au nevoie de serviciile medicale gratuite pentru ei, plătite în numele lor lunar furnizorilor din sistemul medical de casele de asigurări.
Cu stimă,
Dr. Raluca Zoițanu
medic primar medicină de familie
Nu cred că mai primesc vreun răspuns de la Guvern, că deja devin neobrăzată. Ce, eu nu înțeleg cum funcționează lucrurile? Cum se pasează responsabilitatea și se plimbă fraierii de la un palat la altul și de la o instituție la alta? Fie ei fraierii ăștia medici și profesori sau orice alt cetățean, salariat, antreprenor, șomer sau pensionar.
Ba înțeleg perfect, că observ cu atenție și îngrijorare de vreo 15-20 de ani, de când am început să discut cu locatarii temporari ai instituțiilor statului român. Dar trebuie să mai afle și alții. Deci, să documentăm și împărtășim respectul arătat cetățeanului!
Altfel, la întrebarea “bine, bine, dar v-au dat banii?!”, răspunsul este cel știut de săptămâna trecută: cu aproape o lună întârziere, au intrat în cont restul de 40% din banii pe octombrie. Din banii pe noiembrie au intrat azi doar 40%. Respectând timpii, restul de 60% probabil intră în jur de 20 ianuarie. Când vor intra poate și doar 30% din banii pe decembrie. Și tot așa. Vorbesc doar de banii pentru serviciile obișnuite, din cabinetele de medicina familiei. Banii de teste covid, câte au mai fost în octombrie, nici vorbă. Iar la centrele de permanență, pentru gărzile colegilor medici și asistenți care îngrijesc pacienți noaptea și în weekenduri și sărbători legale, am înțeles că întârzierile sunt și de 2-3 luni!
După jumătatea anului viitor poate va zice domnul Ciolacu să lucrăm noi liniștiți, că vin ei banii și în 2025, nu ne mai dă parțial nimic în 2024. Ce atâta grabă?
Azi, în Parlament, la prezentarea bugetului 2024, l-am auzit pe premier spunând doar că vor fi investiții masive în cabinetele de medicina familiei. Păi să începem cu plata la zi a facturilor pentru serviciile medicale, inaintea investițiilor masive în cabinete. Pentru că dacă sunt investițiile masive din PNRR, trebuiau să fie începute din 2022. Vara 2022. Și terminate în vara 2023. Suntem în iarna 2023.
Perfect raspuns, adica al tau. Pasarea raspunderii este o deprindere veche, eu asa am primit de la Basescu incoace toate raspunsurile la solicitarile mele. Nimic nou. Nesimtirea este singurul program guvernamental care are continuitate, idiferent de guvern.