Are dreptate dr. Sandra Alexiu, chiar are loc zilele acestea o revoluție a vaccinării adultului în România. Şi nu este vorba doar despre vaccinarea gratuită a băieților şi compensată a femeilor contra HPV, cum probabil a auzit toată lumea. Sunt multe vaccinuri, în special pentru adulți, iar efortul financiar al României este considerabil, dar are sens. Sănătatea nu este o cheltuială ci o investiţie.
Rezultatele pozitive pentru sănătatea românilor şi pentru reducerea presiunii pe sistemul de sănătate şi buget se vor vedea peste câțiva ani, în mandatele altor miniştri ai Sănătății, Finanțelor şi preşedinți ai CNAS. Şi pentru vaccinarea antipneumococică a bebeluşilor a durat cam 5 ani să vedem rezultatele clare în România, evidente şi pentru cei care nu se uită pe statistici ci doar în jurul lor.
Dar laudele trebuie primite acum de miniştrii Rafila, Boloş şi de preşedintele Baciu. Îi putem considera părinții vaccinării adultului în România, pentru că până acum se vaccinau extrem de puțini români care ar fi avut indicație medicală. Datorită lor, cu aceste vaccinuri, multe vieți vor fi salvate în următorii ani.
Vaccinurile contra hepatitei, meningitei, pneumoniei, varicelei, rujeolei, HPV nu erau compensate sau gratuite pentru adulți şi foarte puțini români şi le permiteau financiar sau le înțelegeau rostul, chiar şi atunci când medicii din spitale le recomandau în biletul de externare să se vaccineze.
Ca să dau doar un exemplu din sutele existente, un pacient cu cancer sau cu splina scoasă în urma unui accident de maşină ar trebui să se vaccineze contra meningitei. În alte țări nici nu stătea să se gândească, dar în România, până la 1 decembrie 2023, se uita în portofel dacă mai are peste 200 de lei să cumpere şi vaccinul contra meningitei. De acum este gratuit, cu rețetă electronică gratuită de la medicul oncolog, medicul de familie sau orice alt medic specialist care îi recomandă vaccinarea.
Am aflat aseară de la colegii din grupul de vaccinologie că în Monitorul Oficial nr. 1082 din 29 noiembrie s-a publicat ordinul ministrului Sănătății şi preşedintelui CNAS pentru aprobarea protocoalelor de prescriere a acestor vaccinuri. Sunt multe tipuri, cu indicații şi pentru adulți şi pentru copii, deci trebuie citit direct ordinul, nu doar postări pe social media sau articole pe internet.
Am verificat şi în softul meu de cabinet şi deja pot scrie rețetele, dar o voi face abia de luni, când încep programul la cabinet. Recunosc că mă aşteptam să ne lovim iar de bâlbâieli ca cele de la 1 octombrie cu rețetele de vaccin gripal, dar autoritățile par să fi învățat ceva şi să fi depăşit cu bine momentul. Sper că şi softurile colegilor de alte specialități din ambulatoriu şi spitale se vor actualiza cât de curând, ca să nu plimbăm pacienții inutil şi să îngreunăm vaccinarea.
Avem legislație publicată la timp, avem nomenclatoarele pentru softuri, cred că sunt disponibile şi dozele în farmacii, deci putem vaccina şi salva vieți!