Cine a furat și unde a dus miliardul?!
Și să fie asta explicația pentru lipsa banilor și plata parțială a facturilor către medicina de familie?
Avertisment: articolul nu este mai lung decât de obicei, dar are multe capturi de ecran și cam multe cifre. Tema este mai greu de digerat decât masa de Crăciun, dar am încercat să explic cât se poate de simplu. Pentru că trebuie să știm ce se întâmplă cu banii noștri, într-o democrație care încă mai are puterile separate - legislativă, executivă și judecătorească. Statul n-are bani din cer, ci din taxele și impozitele noastre, din contribuțiile noastre pentru pensii, sănătate, concedii medicale și șomaj. Iar acolo unde Parlamentul decide ceva, Executivul n-are dreptul să modifice că așa vrea pixul lui, fără ca judecătorii să aibă ceva de spus.
Bugetul de stat și bugetul Sănătății, în mod particular, împărțit între Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, sunt niște construcții oribile, greu de înțeles și de profesioniștii care lucrează cu bani și cifre toată ziua.
De procurori și judecători nici nu mai zic. Dacă vrei să-ți bați cuie în talpă, dă în judecată statul sau fă niște plângeri penale pe o temă legată de buget, plăți ale statului către furnizorii de servicii medicale, și apoi enervează-te vreo 3-4 ani urmărind cum judecătorii pasează de la o instanță la alta dosarul, nedorind să își bată capul cu ce este acolo. Pentru că cei mai mulți nu înțeleg și probabil li se pare penibil să recunoască asta.
Și sinceră să fiu nici eu nu înțeleg prea bine lucrurile astea legate de buget. Dar nu mi se pare penibil nici că nu prea înțeleg, nici să recunosc asta.
Așa că nu o să acuz propriu-zis pe cineva de ceva azi, dar niște întrebări cred că am voie să pun și să arăt de ce îmi dă cu virgulă. O virgulă de circa 1,4 miliarde de lei dispăruți fără urmă în anul 2023 din bugetul medicinei de familie - sau asistenței medicale primare, cum îi zice în lege. Poate îmi explică cineva.
Așa cum tot povestesc periodic oricui are răbdare să asculte, tarifele cu care casele de asigurări de sănătate plătesc furnizorilor serviciile medicale se decid cam o dată pe an, după ce Parlamentul votează bugetul anual. Negocierile și scandalurile de peste an nu fac decât să orienteze CNAS cam câți bani să ceară în bugetul pentru anul viitor. Teoretic. Suma este transmisă anual de CNAS și Ministerul Sănătății către Ministerul Finanțelor, care construiește proiectul de buget an de an.
Mă rog, așa scrie în lege. În realitate tot vedem că diverși domni și mai rar doamne din partide se tot închid în niște camere sau vile câteva zile și nopți și decid cam cum să împartă bugetul. Tot bugetul de stat, pentru toate domeniile, inclusiv Sănătate.
Apoi proiectul de buget este pus pe siteul Ministerului Finanțelor, aprobat de Guvern și trimis la Parlament. În parlament se mai pot face modificări prin amendamente în comisiile de specialitate, apoi urmează ceva circ în plen la votul final, și, gata, avem buget pentru anul următor!
Parlamentul României a aprobat deci anul trecut în decembrie bugetul pentru anul 2023. Este Legea 368/2022, disponibilă pe diverse siteuri și în Monitorul Oficial. Partea cu Sănătatea, gestionată de CNAS, este în Anexa nr. 11/02.
A fost mare bucurie anul trecut în medicina de familie, după șocul inițial. Dacă an de an ne cam plictisisem să urmărim nașterea bugetului, pentru că se tot mergea “pe istoric”, nu “pe nevoi”, și deci creșterea nu era cine știe ce, în anul acela creșterea a fost de aproape 50%. 4,8 miliarde de lei era suma tipărită în proiectul de buget de pe siteul Ministerului Finanțelor și aprobată ulterior în Parlament!
Banii nu i-am văzut imediat, pentru că… nu știu. Așa au decis MS și CNAS, cred. Deja îmi dădusem demisia de la patronat și n-am mai urmărit în detaliu ce se întâmplă. Factura cabinetului mărită am văzut-o abia în luna august, pentru ce muncisem în iulie. Și distracția a durat doar câteva luni, pentru că acum încă mai aștept mai mult de jumătate din banii pe ce am muncit în luna noiembrie. Domnul Ciolacu m-a trimis la plimbare, iar pe la ministerul Sănătății și CNAS pare că doar se dau premii, se fac ceremonii de semnare de contracte pentru spitale și bilanțuri depre anul absolut istoric al Sănătății în România. Zici că a crescut speranța de viață a românilor cu vreo 10 ani anul ăsta și n-a născut nimeni în stradă, n-a murit nimeni în chinuri în spital, au avut toți pacienții cu arsuri condiții în România ca în Belgia etc. Mă rog, alt subiect, să nu divaghez.
Zilele trecute, după ce Parlamentul a votat și bugetul pentru anul 2024, a început zvonistica obișnuită din medicina de familie. Gaz pe foc au pus de fapt CNAS și MS, involuntar, printr-un ordin prin care au stabilit valoarea punctelor - adică tarifele pentru servicii - doar pentru luna ianuarie 2024. Colegii s-au speriat, au interpretat că din februarie 2024 scad valorile de punct, au început să dea telefoane, să întrebe.
Așa mi-a ajuns și mie la urechi o sumă - 3,699 miliarde lei. Bugetul aprobat de Parlament pentru medicina de familie pentru anul 2024.
M-am trezit brusc din nepăsare. Păi cum doar 3,699 miliarde?! De când scade bugetul medicinei de familie? Nu au zis și domnul Rafila și domnul Ciolacu că la Sănătate CREȘTE bugetul în 2024?
Și totuși, negru pe alb în toate sursele oficiale, suma este clară: doar 3,699 miliarde lei pentru asistența medicală primară / medicina de familie în 2024!


Să fiu sinceră, nici nu m-am uitat pe bugetul pentru 2024 până azi. Pentru prima dată în foarte mulți ani m-am bucurat de Sărbători fără să stau cu un ochi la siteurile Guvernului, Parlamentului și de știri, să fiu pe fază cu ce se întâmplă cu medicina de familie în România.
Ieri am auzit suma de la un coleg care mereu ne face calculele pe buget cu precizie de câteva zecimale. Și m-am enervat. N-am avut timp să cercetez prea mult până azi, când am verificat în mai multe surse ce s-a votat anul trecut și ce s-a votat anul ăsta în Parlament. Să nu vorbesc și scriu aiurea.
Partea cu verificarea a fost și pentru memoria mea. Țineam eu minte că bugetul pentru 2023 a fost 4,8 miliarde lei, dar dacă mă înșelam? Dacă greșise și patronatul în decembrie 2022 în postarea aia? Dar chiar așa, să nu sesizeze nimeni?
Nu, nu a greșit nici Federația. Nu dă rateuri nici memoria mea, de data asta. Suma aprobată pentru anul 2023 pentru medicina de familie a fost 4,795 miliarde lei.
Ne confirmă asta atât Monitorul Oficial nr. 1214 din 19 decembrie 2022, la pagina 239:

cât și portalul legislativ al Ministerului Justiției:




Și aici începe nedumerirea mea.
Bugetul aprobat de Parlament pentru 2023 a fost 4,795 miliarde lei, da?
Bugetul aprobat de Parlament pentru 2024 este 3,669 miliarde lei, da?
Ministrul Rafila și premierul Ciolacu spun că bugetul Sănătății a crescut. Spun ei o minciună sau adevărul s-a modificat din decembrie 2022 până în decembrie 2023, deși doar Parlamentul poate modifica bugetul și implicit adevărul?
Am verificat ce părere are și CNAS.
Pe siteul CNAS, în pagina despre bugetul imens gestionat de această intituție, avem tot felul de date afișate transparent. De exemplu bugetul FNUASS pentru anul 2023. Găsim aici o altă sumă pentru medicina de familie în anul 2023 - 4,163 miliarde lei. Pentru că, de ce nu!?! Și lângă ea o altă sumă - 3,385 miliarde lei. Prima reprezintă creditele de angajament (din câte înțeleg, cât datorează CNAS cabinetelor de medicina familiei la ora asta). A doua sumă reprezintă creditele bugetare, adică suma aprobată să fie cheltuită de CNAS. Partea asta cu ce înseamnă credite de angajament nu o prea înțeleg, deci foarte posibil să greșesc.

Tot în pagina dedicată FNUASS, dar jos de tot în pagină, avem și evoluția bugetului gestionat de CNAS în perioada 1999-2023. Aici suma pentru medicina de familie în anul 2023 este iar de doar 3,385 miliarde lei.
Doar că la credite bugetare, cum am văzut mai sus, în bugetul aprobat de Parlament în decembrie 2022, trebuiau să fie 4,795 miliarde lei, nu doar 3,385 miliarde lei!
Reiau captura de ecran:

Unde a dispărut peste 1 miliard de lei?!
1,41 miliarde lei, ca să fim mai preciși.
Bani aprobați de Parlamentul României în decembrie 2022 să fie cheltuiți de CNAS pentru cabinetele de medicina familiei în 2023. Integral! Până la o eventuală rectificare bugetară, care însă n-a mai fost făcută anul acesta.
Eu admit că poate sunt proastă și nu înțeleg, nu știu să citesc un buget, nu pricep cum e cu creditele bugetare. Ce aprobă Parlamentul, ce se cheltuie, cum se iau bani înapoi dacă nu se cheltuie.
Dar cine a decis că în medicina de familie în anul 2023 nu se cheltuie 1 miliard și 410 milioane de lei din banii aprobați de Parlament, în condițiile în care acum, azi, CASMB este datoare doar cabinetului meu cu vreo 30.000 lei? Și unde l-a dus, cui l-a dat?
Suntem aproape 10.000 de cabinete în țară, deci 300 de milioane de lei sunt doar restanța asta de plată pe luna noiembrie 2023. Și mai urmează și facturile integrale pentru serviciile din decembrie 2023, cu termen de plată în ianuarie 2024.
Plus orele de gardă din centrele de permanență, neplătite din octombrie în mare parte din țară, deși vreo mie de medici de familie și asistentele lor sunt și în aceste zile de gardă în țară.
Să mai zic de sutele de consultații și servicii diagnostice și terapeutice acordate “peste plafon” de medicii de familie? Și pentru acelea trebuia să existe o factură “de regularizare anuală” acum, în luna decembrie, cum a existat și în 2022 și promisese domnul ministru Rafila că va exista și în 2023.
Nu mai zic nimic. Doar întreb: unde a dispărut miliardul?! Cine l-a luat și unde l-a dus?
Și de ce în 2024 bugetul medicinei de familie este mai mic cu 1.2 miliarde decât în 2023?