Închei campania electorală pentru Colegiul Medicilor cu câteva gânduri despre medicii de familie. Nu doar cei care candidează în București, ci în general despre fenomenul medicinei de familie în Colegiu de-a lungul anilor. Am început-o luni cu gânduri despre restul colegilor, pe care le puteți citi în postarea de ieri.
Spre deosebire de alte segmente ale medicinei, pe buletinul de vot la Colegiu nu este greu să identifici cine-i cine, de unde vine, pe cine reprezintă, când vorbim de medici de familie. Nu lucrăm în spitale, nici în ambulatorii, nu suntem împărțiți în 30+ specialități și doar câțiva (dar cât de valoroși!) suntem și prin UMF.
Zici medic de familie și ăsta este tot brandingul. Îi pui specialitatea lângă nume pe buletinul de vot și ai terminat cu campania electorală.
Nici măcar n-o să menționez vreun nume de candidat în toată postarea asta, cu o singură excepție - Rodica Tănăsescu. Poate cel mai cunoscut și recunoscut, din toate punctele de vedere, medic de familie din România. Deși nu știu să fi făcut vreodată ceva să se autopromoveze. Este cunoscută și apreciată pur și simplu prin ceea ce a făcut, atât pentru medicii de familie cât și pentru pacienți.
De ce încurajez toți colegii, indiferent de specialitate, să voteze (și) medici de familie? Pentru că avem nevoie de echilibru și diversitate. De experiență. De abilități de comunicare internă și externă. De reprezentanți care să nu se teamă să vorbească apăsat cu autoritățile. (Nu am o traducere mai bună pentru speak truth to power, dar aștept sugestii).
Ca să fac și o glumă tâmpită, da’ tâmpită rău, pentru că toți marii profesori din birourile executive și comisii au avut, istoric, și poate au nevoie și în continuare de niște secretari să le scrie hârtiile în Colegiu.
M-au amuzat și întristat imaginile care circulă în mediul online despre componența actuală a Consiliului Național și Adunării Generale. Cineva din Colegiu mi se plângea cu niște ani în urmă, uitând probabil temporar cine sunt, pe exact aceeași temă. Superioritatea numerică a medicilor de familie în toate structurile naționale de conducere ale Colegiului Medicilor din România. Spunea că, practic, medicii de familie conduc CMR. Și o spunea ca și cum asta ar fi ceva rău. Și ca și cum ar fi adevărat.
Am crezut din prima clipă când am aflat rezultatul votului din 2020, și cred în continuare, că a fost o greșeală strategică să se coaguleze energiile și ambițiile individuale pentru a avea trei din cinci membri ai Biroului Executiv CMR din rândul medicilor de familie. Dar până la urmă asta este ceea ce a votat un Consiliu Național unde medicii de familie, în ciuda impresiilor răspândite ca fiind factuale, nu sunt majoritari. Poate s-au încurcat listuțele, poate unii au fost mai abili să se treacă pe toate, poate au avut șapte fețe, câte una pentru ce voia să audă fiecare și să-i ofere susținerea sa. Nu știu ce s-a întâmplat în 2020 dar așa a ieșit, fără a avea o majoritate a electorilor medici de familie.
Din câte știu, și dau o chiflă imensă dacă greșesc, dar chiar nu am acces la informații pentru că ele nu sunt afișate transparent pe site, Consiliul Național nu are doar 44 de membri, cum reiese dintr-unul din graficele circulante. Avem 41 de județe cu câte un reprezentant, plus municipiul București cu 3 reprezentanți. Dar mai avem și 8 reprezentanți din ministerele și serviciile cu rețele sanitare, pentru că, de ce nu? Am citit statutul și regulamentul de alegeri și nu am înțeles cum sunt aleși cei 8, dacă votează, nici ce specialitate au. Dar sunt convocați la ședințele Consiliului Național, alături de cei 3 observatori de la alte două ministere și Academie. Au cei 8 drept de vot sau nu?
De altfel pe siteul CMR nu am găsit nici lista lor cu nume, specialitate și pe cine reprezintă. Nu doar a celor 8 ci și a celorlalți 44 de membri ai Consiliului Național, mandatul 2020-2024. Mă și întreb de unde au avut autorii graficelor datele din spatele lor. Și nu începeți cu GDPR, vă rog! Cum ar fi să spună Iohannis și Ciolacu sau deputații și senatorii din Parlament că GDPR și să nu le afișăm numele pe siteuri?
Oricum ar fi, și dacă ar avea medicii de familie majoritate absolută și ar tăia și spânzura de capul lor în CMR, ținând ostatici restul medicilor aleși, nu ar trebui ca asta să fi făcut să curgă râuri de lapte și miere pentru medicii de familie în sistemul sanitar românesc în ultimii 4 ani? Colegiul are putere, dacă vrea să o folosească, iar medicii de familie aproape au dat jos guverne, deci o astfel de combinație ar fi explozivă!
Ba, urmărind firul epic, cum geniul strategic al medicilor de familie (un fel de grup Borg din Star Trek) a reușit să își pună președintă la Casa Națională de Asigurări de Sănătate un medic de familie, fostă vicepreședinte CMR 2020-2023, dacă nu curge lapte și miere, măcar cu bani din fondul asigurărilor de sănătate să curgă peste medicii de familie! Cu nici 8% din fond alocat medicinei de familie, poate trebuie recalibrate un pic impresiile despre machiavelismul medicilor de familie în CMR.
Cine citește ce scriu pe aici de suficient timp sau este cât de cât ancorat în realitatea sistemului medical românesc pricepe repede ce este adevărat și ce este scenariu science fiction. Medicii de familie nu sunt dujmanul care trebuie eliminat din Colegiu.
Toate strategiile pentru succes în alegeri spun cam același lucru. Dacă vrei să câștigi tu, convinge câți mai mulți oameni să te voteze doar pe tine. Când buletinul permite de la 1 la n voturi, cel mai sigur este să te asiguri că ai tu acel unic vot, să nu se mai adune la alți candidați voturile altora care nu te-au votat pe tine. Iar dacă vrei să câștigi cu un grup, fă o listă! Adună suficienți cunoscuți care să voteze lista și totul va fi bine. Și celelalte grupuri vor face câte una și vor aduce cunoscuți să voteze. Uneori și cu autobuzul! Câștigi sigur dacă ești pe toate. Asta se întâmplă și în partide, și la alegeri la scările de bloc sau orice fel de alte asocieri, asociații și grupuri unde se votează.
Dacă însă votează un număr suficient și neașteptat de mare de membri ai grupului, mai mare decât cei din autobuze și cu lista în mână, iar alegerile se desfășoară corect, rezultatele sunt ceva mai democratice și reflectă mai bine dorințele membrilor.
Așa că hai la vot, și mai convinge și alți cinci medici să voteze. Prin aplicație sau la sediu.
Sper ca în urma alegerilor de anul acesta Colegiul Medicilor din România și colegiile teritoriale să devină un spațiu al cooperării și echilibrului. Unde prin corectitudine, cooperare și asumare, liderii breslei medicale să readucă în societate respectul pentru medici și respectul pentru pacienți în sistemul medical, social și din partea politicienilor. Sună cunoscut pentru că am plagiat, dar dau și sursa.
Poate că sunt doar o optimistă și idealistă incurabilă.
Dar poate că nu sunt totuși într-o minoritate iar prezența la vot și rezultatul alegerilor din aceste zile va arăta că ne-am deșteptat măcar în Sănătate.
P.S. Ca să se valideze votul și să-l poți trimite, trebuie votați candidați de pe toate cele trei buletine de vot - Consiliu, Adunarea Generală și Comisia de cenzori. Pentru că mai mulți colegi au spus că n-au știut pe cine să voteze la cenzor, așa că au lăsat buletinul gol, invalidându-și astfel tot votul, am o sugestie. Votați medici de familie și la cenzori! Cenzorii păzesc banii și au grijă să se respecte regulile. Și cine face asta mai bine decât medicii de familie?